Epidural analjezi olarak da adlandırılan bu doğum şekli, hem normal doğum olup hem de annenin doğum sancısı çekmesi engellendiği için, oldukça konforlu ve çok sık tercih edilen bir yöntemdir. Uygulanan epidural anestezi, anestezi doktorları tarafından hem eğitiminin alındığı hem de oldukça yaygın kullanılan, güvenli bir anestezi yöntemidir.
Her anne adayının doğum süresi farklılık göstereceğinden, uygulanacak ilaç dozu ile alakalı bir standart yoktur. Kadın doğum uzmanı tarafından takip edilen doğum aşamasında doğumun devam ettiği zaman diliminde belirlenen aralıklar ile anneye farklı dozlarda ilaç verilebilir. Ayrıca ağrısız doğum yöntemi anneye dinlenebilme imkanı da sunar. Uzun saatler süren doğumlarda oluşabilecek ağrı normal doğum esnasında oldukça fazladır ve anneyi yorarak güçsüz bırakır, bu da annenin doğum esnasında ıkınmasının zorlaşmasına ve başka tehlikelere yol açabilir. Epidural analjezi yöntemi ile anne ağrı hissetmediği için, doğum uzun sürse bile annenin gücü ve psikolojisi sağlam kalacaktır.
Nasıl Yapılır?
- Epidural analjezi için anne adayının beline yerleştirilen katater yardımı ile ağrıyı hissetmemesi için gerekli anestezik madde uygulanır. Anne dokunma duyusunu ve uygulanan baskıyı hissedebilir, yürüme fonksiyonunu kaybetmez sadece ağrıyı hissetmez. Anestezi doktoru bu işlemi uygulamadan önceyi anneyi bilgilendirir. Mutlaka hastane ortamında ve uzman bir anestezi hekimi tarafından yapılması gerekmektedir.
- Annenin yan yatması veya oturması esnasında, deri altına ince bir iğne ile girilerek uygulanan epidural yönteminde, öncelikle uygulama bölgesi steril edilir ve işlem anestezi doktoru tarafından gerçekleştirilir. İşlemin gerçekleştirilmesinin ardından annenin birkaç dakika kıpırdamadan yatması önemlidir. Kayma ve çıkma yaşanmaması için kataterin anneni beline sabitlenmesi sağlanır. Buradan belirli aralıklar ile anestezi doktorunun belirlediği dozda ilaç verilerek annenin ağrıyı hissetmemesi sağlanır.
- Epidural analjezinin uygulanmasının ardından yaklaşık olarak 15 dakika içinde ilaç etkisi gösterir ve ağrı hissi kaybolur.
- Ağrısız doğum için uygulanan epidural uygulaması yapıldıktan sonra, normal doğumun başlaması le anne kasılmaları hisseder fakat ağrı duymaz. Doğumun uzaması ve ilacın etkisini yitirmesi gibi durumlarda belli aralıklar ile ilaç verilmesi sağlanır. Doğumun tamamlanmasının ardından 24 ila 48 saat içinde epidural çıkarılır.
Ağrısız Doğum Uygulamasında Anneye Verilen İlacın Bebek Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Yöntemin erken veya geç uygulamalarının yapılması ya başarısız olmasına ya da farklı komplikasyonlara sebep olabilir. Bu yüzden mutlaka alanında uzman bir anestezi doktoru tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Kadın doğum hekiminin gerçekleştireceği muayene sonrasında, rahim ağzındaki açıklığın 4 cm civarında olması, rahmin %60 ila %70 oranında inceldiğine karar verildiği aşamada ağrısız doğum uygulaması gerçekleştirilir. Ayrıca bu aşamada annenin ağrısı ve kasılmaları başlamıştır. Vaktinden önce uygulanması durumunda doğumun gecikmesi riski olabilir bu sebeple mutlaka doğru karar verilmesi gerekmektedir. Geç uygulanması durumunda ise anne fazladan ağrı çeker ve artan ağrılar yüzünden uygulama sırasında annenin hareketsiz kalması zorlaşabilir.
Ağrısız doğum uygulamasında verilen ilacın dozu az miktarda olduğu için bebek için bir tehlike oluşturmaz. Ayrıca, ilaçlar kana çok az karışırlar ve plasentaya geçtiklerinde kolaylıkla parçalanabildikleri için bebek üzerinde olumsuz bir etki yaratmazlar.
Genel anestezi altında yapılan doğumlarda, kullanılan ilacın bebeğe ulaşması daha kolaydır ve buna bağlı olarak doğum sonrasında bebekte bazı komplikasyonlar gelişebilir. Bu sebeple de oluşan tehlikenin engellenebilmesi adına epidural analjezi en çok tercih edilen doğum yöntemleri arasındadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder